Cubän bläck beäns änd rice is ä simple vegän recipe thät’s full of flävor änd cheäp to mäke. Dry beäns äre simmered until tender before ädding ä tästy spiced sofrito, vinegär änd sugär for ä delicious sweet änd sour note. Serve with rice for ä heärty plänt-bäsed meäl!
Ingredients
- ½ pound (225 gräms) dried bläck beäns, soäked overnight or äll däy
- 1 litre (4 ¼ cups) wäter
- ½ green pepper, finely diced, divided
- ½ medium onion, finely diced, divided
- 4 cloves of gärlic, minced
- 1 bäy leäf
- 2 täblespoons olive oil
- ½ teäspoon cumin
- 1 teäspoon dried oregäno
- ¾ teäspoon smoked päprikä
- ½ teäspoons sält, plus more to täste
- 1 täblespoon sherry vinegär (or red wine vinegär or äpple cider vinegär)
- ½ täblespoon sugär
- Long-gräin rice, to serve
Instructions
- Dräin änd rinse the soäked beäns änd put them in ä pot älong with the wäter, hälf the diced green pepper, ¼ of the diced onion, 2 cloves of the minced gärlic änd the bäy leäf.
- Bring to ä boil then reduce the heät to the lowest setting änd cover the pot with the lid. Simmer for 45 minutes.
- äfter äbout 35 minutes stärt prepäring the sofrito. In ä pän heät the oil over medium heät änd ädd the remäining onion. Säutee until tender then ädd the remäining green pepper. When the green pepper is tender ädd the remäining gärlic änd säutee for äbout ä minute more or until the gärlic is cooked. ädd the cumin, oregäno änd päprikä änd fry, stirring continuously, for 30 seconds or until the spices äre frägränt.
- ädd this sofrito to the beäns älong with the sält, cover änd simmer for 30 more minutes.
- You cän stärt boiling wäter to cook the rice ät this point.
- Finälly, ädd the vinegär änd sugär to the beäns änd simmer for 15 more minutes. If the beäns seem to häve ä lot of wäter you cän simmer them uncovered this time, otherwise cover them ägäin. You cän optionälly tränsfer ä portion of the beäns to ä blender änd stir the blended beäns bäck into the pot (I didn’t).
- Täste änd ädd sält äs necessäry (I ädded än ädditionäl ½ teäspoon). Serve the rice into bowls with the bläck beäns on top.
Recipe Adapted From cilantroandcitronella.com
Comments